Üvegmozaikos, csempés medence:

A csempés, vagy üvegmozaikos medence egy kicsit nagyobb lélegzetvételnyi kategória, mind időben, mind kivitelezésben. Itt már a medence testet úgy kell kialakítaní, hogy mindenhova vízzáró beton kerül, Majd vízzáró szigetelés után kerül fel az Üvegmozaik vagy a Csempe. Mindkettőből hatalmas a választék. hátránya a fóliáshoz képest az időben és a költségekben van. Viszont cserébe egy nagyon exkluzív medencét kapunk.

Medence Tervezés:

Medence megvalósításhoz fontos elhatározás kell. Elsődlegesen el kell dönteni, hogy kültéri vagy beltéri legyen a medence, ha ez megtörtént, az alakját, méretét, burkolatát kell eldönteni.

További átgondolást igényel, hogy süllyesztett, illetve feszített vagy netán egyszerre mindkettő legyen a hőn áhított medencénk. Ugyanis bármelyik típusnál döntenek, vannak előnyei és hátrányai, és ez vonatkozik a költségekre is.

Ha beltéri, az új beruházáson szerepeltetni kell. Ezt ajánlatos uszodás szakemberrel megbeszélni. Amennyiben kültéri, úgy a kert alakjának, funkciójának megfelelő helyet kell keresni. Ha már ez is megtörtént az elképzelt medencét meg kell terveztetni. A privát medencék terv nélkül is kivitelezhetőek.
De tudni kell, hogy bizonyos medencék építési engedély kötelesek. A jelenleg hatályos jogszabály: 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet, melyet a 17/2008. (VIII.30.) NFGM rendelet módosít. Ezen rendeletek szerint az 50 m3-nél kisebb és 1,0 m-nél kisebb mélységű privát kerti medencék engedély és bejelentés nélkül építhetők. Amennyiben engedély köteles, úgy be kell szerezni a különböző hatósági engedélyeket, így az elektromos, víz, csatorna hozzájárulásokat. Ezt esetenként bízza a kivitelezőre, bár ez egy körülményes és hosszadalmas, nem utolsó sorban pedig költséges művelet.

A fentieken túlmenően mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a medence építéséhez mind ez kevés. Valami nagyon fontos még kell, és ez nem más, mint a pénz. Itt figyelembe kell venni a megvalósulás során beépített berendezések költségeit, luxus berendezéseket.

Medence mérete:

Itt figyelembe kell venni mikor és mennyit kívánjuk használni valamint hány fő Továbbá milyen célra, úszni vagy pancsolni kívánjuk. Ezeknek az információknak birtokában tudunk a méretre vonatkozóan tanácsot adni. Ez vonatkozik a vízmélységre is.

Medence építése:

Kivitelezésnél első lépésként el kell dönteni, hogy kulcsra kész, vagy félig házilagos megoldással készül el a medence. Ha kulcsra kész, akkor a földmunkától a végső átadásig mindent megcsinálunk. Önnek nem kell a különböző szakiparokkal foglalkozni. Ha viszont házilagos, akkor a földmunkát és a kőműves munkát nyugodtan megoldhatja ismerősökkel esetleg más szakiparral. A megfelelő papírokat rendelkezésre bocsájtjuk. A kivitelezésben fontos különbségek vannak a süllyesztett, feszített, csempés, és fóliás medencék között. Legelterjedtebb a süllyesztett és azon belül is a fóliás medence. Előnye, hogy az aljzatbeton megléte után elég zsalukőből felrakni a medence falat. A vízzáróságot a fólia biztosítja. A fólia 1,5 mm vastag szálerősítésű és a kék színű mellett több kockás mintás fólia is van a palettán. Élettartalmuk 10-13 év, ezután a cseréje javasolt. Ha csempés, vagy üvegmozaikos, akkor kétoldalú zsaluzást kell csinálni és vízzáró betont kell használni a szerkezet építéséhez.

Üvegmozaikos medence építése:

Kitűzzük a medence, gépháznak a helyét is,
Kezdetét veszi a:
 1. földásás
 2. sóderágy készítése
 3. vasalás
 4. szerelvények elhelyezése
 5. vízzáró betonozás
 6. kétoldalú zsaluzás
 7. vízzáró betonozás
 8. szerelvények elhelyezése
 9. vakolás
 10. vízzáró szigetelés
 11. csempézés, vagy mozaikozás
 12. közben a gépészet szerelése
 13. átadás

Típusok:

Süllyesztett Víztükrû medence:

Süllyesztett víztükrű medence esetén a medence pereméhez képest a vízszint 10-15 cm-rel lejjebb van. Ez a hely szolgál a fürdőzők által kiszorított víz bent tartásában. A vizet egy úgy nevezett Szkimmeren keresztül szívjuk ki a medencéből, amiben egy lombkosár található a lebegő szennyeződés kiszűrésére. Ezután a homokszűrőn átmenve a tiszta vizet a befúvókon keresztül juttatjuk vissza a medencébe. Előnye az egyszerűbb és olcsóbb kivitelezés.

Feszített Víztükrû medence:

A feszített víztükrű medence már az alapoktól eltér a süllyesztett kiviteltől.

A betonozásban és a gépészetben is. Betonozáskor szükség van szerelőbetonra az aljzatbeton alá. Arra jönnek a szerelvények. A legnagyobb különbség, hogy a medencében a víz teljesen fel van töltve a tetejéig, és egy úgy nevezett vályúba folyva, onnan a puffer tartályba megy. Onnan kiszívjuk a vizet átküldjük a szűrőn, és megy vissza a tiszta víz a medencébe. A puffer tartály szerepe, hogy a fürdőzők által kiszorított vizet raktározza és onnan szívjuk ki a vizet. Fontos a vályú pontos kialakítása. Amikor a fürdőzők bemennek a medencébe, vagy a vízforgató beindul, a vályún egyenletesen kell, hogy a víz távozzon a medencéből.