Karbantartás, Téliesítés
Egyéb információk

Vízkezelés

Víztisztítás, szûrés:

A legelterjedtebb módszer a homokszűrős víztisztítás. De számtalan megoldás létezik és van forgalomban. Valamennyi megoldás fő feladata, funkciója, hogy a medence vizében lévő lebegő mint egy 1 mm-nél kisebb szennyeződést kiszűrje. Itt kell megemlíteni, hogy a nagyobb szennyeződést mint pld. falevél , esetleg gallyak, rovarok kiszűrése a szivattyúval egybeépített durva szűrővel szűrjük ki.

Vízkezelés:

A víz kezelésére nemcsak a látvány miatt van szükség, hanem a biológiai tisztántartására amely lehetővé teszi, hogy a medence használata után ne legyen bőrünkön sem átmeneti, sem maradandó elváltozás, amelyet a víz okozott.

Legelterjedtebb fajtái:
  • A víz PH-érték, amely a savasságot – lúgusságot szabályozza, ez lehet PH –mínusz / PH –plusz nevű
  • A fertőtlenítés a víz biológiai tisztítására szolgál, legelterjedtebb módja a klórozás, de számtalan megoldás ismeretes és alkalmazzák is:
    • Aktív oxigén tartalmú szerek, nincs klórszag
    • SÓSVIZES: sóból nyert klór.
    • UV lámpás fertőtlenítés

Komfortfokozó berendezések:

Itt nem tudunk teljes körű ismertetést adni, de néhány főbb berendezést ismertetünk. A medence vízterében kialakított hidromasszázs, buzgár, nyakmasszázs. Ellenáramoltató (helyben úszó gép), víz alatti világítás
Helyben úszás (úszógép) egy esetleges helyhiány miatt vagy netán más egyéb tényező miatt nem építhetünk akkora medencét ahol e berendezés nélkül kényelmesen úszhatunk. 

Víz alatti világítás (reflektor) ez általában 300W/12V. Most már elterjedt a Ledes világítás is.

Fűtés: Több alternatíva létezik,  elektromos fűtés, hőcserélőn keresztül kazánról, vagy napkollektorról, és ami mostanában elterjedt az a hőszivattús fűtés. Itt a levegő hőjéből nyerjük az energiát. Közvetlenül a környező környezetből hőelvonással meleg vagy hidegvizet állítanak elő. Ezt hőt felhasználva fűtik a mdence vizét. Minél magasabb a környezeti levegő hőmérséklete, annál több energiát spórol és működése annál hatékonyabb.és a hőszivattyú átalakítjaegy gép átalakítja fűtéssé. 

Medence takarás:

Solár takaró, segít a medence felfűtésében és a hőmérséklet tartásában, nem utolsó sorban a párásodást is meggátolja.

Biztonsági takarás: biztonságban tudhatja gyermekét esetleg háziállatait
Redőnyös takarás: segít a párásodás meggátolásában, és egyben bizonyos típusok biztonsági funkciót is képviselnek.

Eltolható medence fedés: Kültéri kivitelnél a felfűtésben, és a tisztántartásban no meg a biztonságban nagy szerepe van. A fürdési szezont nagyban meghosszabítja.

Vegyszeradagolók:

Vannak félautómata adagoló szivattyúk, amik nem mérik a vizet csak adagolnak. És vannak teljesen automaták, ami már méri a víz PH és Klór értékét és ennek alapján adagolja a vegyszereket.
Sóbontó készülékek, amik a sóból állítanak elő klórt, vegyszer felhasználása nélkül.

Sajnos nem elég csak használni és élvezni a medence adta lehetőségeket, hanem időt kell fordítani annak karbantartására.

Első lépésként a medence porszívózása a fő feladat.

Általában mechanikus, miszerint hasonlóan a házi porszívózáshoz csak a vízpartról egy rúd segítségével történik. De vannak félautomata, amely önjáróan takarít, sőt teljesen automata amely még az oldalfalakra is önállóan kúszik fel és így takarít.

Következő a homokszűrő karbantartása. A két művelet medence mérettől függő de kb 1 órát vesz igénybe.

Forduljon hozzánk bizalommal és elvállaljuk az Ön medencéje karbantartását. Önnek csak élvezni kell a fürdõzést. Levesszük a terhet a vállairól.

A szezon végesztével gondoskodni kell a medencék téliesítéséről (átteleltetéséről)

Fagytest, csövek, szivattyúk szakszerű elrakásáról.

A Beüzemelés a téliesítés ellentettje, Amit télen kiszereltünk visszarakjuk, amit beleraktunk kivesszük.

Ez így első hallásra (olvasásra) egyszerűnek tűnik, de kellő tapasztalat és szakértelem szükséges.

Hívjon bizalommal.