Üvegmozaikos, csempés medence:

A csempés, vagy üvegmozaikos medence egy kicsit nagyobb lélegzetvételnyi kategória, mind időben, mind kivitelezésben. Itt már a medence testet úgy kell kialakítaní, hogy mindenhova vízzáró beton kerül, Majd vízzáró szigetelés után kerül fel az Üvegmozaik vagy a Csempe. Mindkettőből hatalmas a választék. hátránya a fóliáshoz képest az időben és a költségekben van. Viszont cserébe egy nagyon exkluzív medencét kapunk.

Medence Tervezés:

Medence megvalósításhoz fontos elhatározás kell. Elsődlegesen el kell dönteni, hogy kültéri vagy beltéri legyen a medence, ha ez megtörtént, az alakját, méretét, burkolatát kell eldönteni.

További átgondolást igényel, hogy süllyesztett, illetve feszített vagy netán egyszerre mindkettő legyen a hőn áhított medencénk. Ugyanis bármelyik típusnál döntenek, vannak előnyei és hátrányai, és ez vonatkozik a költségekre is.

Ha beltéri, az új beruházáson szerepeltetni kell. Ezt ajánlatos uszodás szakemberrel megbeszélni. Amennyiben kültéri, úgy a kert alakjának, funkciójának megfelelő helyet kell keresni. Ha már ez is megtörtént az elképzelt medencét meg kell terveztetni. A privát medencék terv nélkül is kivitelezhetőek.
De tudni kell, hogy bizonyos medencék építési engedély kötelesek. A jelenleg hatályos jogszabály: 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet, melyet a 17/2008. (VIII.30.) NFGM rendelet módosít. Ezen rendeletek szerint az 50 m3-nél kisebb és 1,0 m-nél kisebb mélységű privát kerti medencék engedély és bejelentés nélkül építhetők. Amennyiben engedély köteles, úgy be kell szerezni a különböző hatósági engedélyeket, így az elektromos, víz, csatorna hozzájárulásokat. Ezt esetenként bízza a kivitelezőre, bár ez egy körülményes és hosszadalmas, nem utolsó sorban pedig költséges művelet.

A fentieken túlmenően mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a medence építéséhez mind ez kevés. Valami nagyon fontos még kell, és ez nem más, mint a pénz. Itt figyelembe kell venni a megvalósulás során beépített berendezések költségeit, luxus berendezéseket.

Medence mérete:

Itt figyelembe kell venni mikor és mennyit kívánjuk használni valamint hány fő Továbbá milyen célra, úszni vagy pancsolni kívánjuk. Ezeknek az információknak birtokában tudunk a méretre vonatkozóan tanácsot adni. Ez vonatkozik a vízmélységre is.

Medence építése:

Kivitelezésnél első lépésként el kell dönteni, hogy kulcsra kész, vagy félig házilagos megoldással készül el a medence. Ha kulcsra kész, akkor a földmunkától a végső átadásig mindent megcsinálunk. Önnek nem kell a különböző szakiparokkal foglalkozni. Ha viszont házilagos, akkor a földmunkát és a kőműves munkát nyugodtan megoldhatja ismerősökkel esetleg más szakiparral. A megfelelő papírokat rendelkezésre bocsájtjuk. A kivitelezésben fontos különbségek vannak a süllyesztett, feszített, csempés, és fóliás medencék között. Legelterjedtebb a süllyesztett és azon belül is a fóliás medence. Előnye, hogy az aljzatbeton megléte után elég zsalukőből felrakni a medence falat. A vízzáróságot a fólia biztosítja. A fólia 1,5 mm vastag szálerősítésű és a kék színű mellett több kockás mintás fólia is van a palettán. Élettartalmuk 10-13 év, ezután a cseréje javasolt.

Üvegmozaikos medence építése:

Kitűzzük a medence, gépháznak a helyét is,
Kezdetét veszi a:
 1. földásás
 2. sóderágy készítése
 3. vasalás
 4. szerelvények elhelyezése
 5. betonozás
 6. zsalukő rakása
 7. szerelvények elhelyezése
 8. vakolás
 9. fóliázás
 10. közben a gépészet szerelése
 11. átadás

Típusok:

Süllyesztett Víztükrû medence:

Süllyesztett víztükrű medence esetén a medence pereméhez képest a vízszint 10-15 cm-rel lejjebb van. Ez a hely szolgál a fürdőzők által kiszorított víz bent tartásában. A vizet egy úgy nevezett Szkimmeren keresztül szívjuk ki a medencéből, amiben egy lombkosár található a lebegő szennyeződés kiszűrésére. Ezután a homokszűrőn átmenve a tiszta vizet a befúvókon keresztül juttatjuk vissza a medencébe. Előnye az egyszerűbb és olcsóbb kivitelezés.

Feszített Víztükrû medence:

A feszített víztükrű medence már az alapoktól eltér a süllyesztett kiviteltől.

A betonozásban és a gépészetben is. Betonozáskor szükség van szerelőbetonra az aljzatbeton alá. Arra jönnek a szerelvények. A legnagyobb különbség, hogy a medencében a víz teljesen fel van töltve a tetejéig, és egy úgy nevezett vályúba folyva, onnan a puffer tartályba megy. Onnan kiszívjuk a vizet átküldjük a szűrőn, és megy vissza a tiszta víz a medencébe. A puffer tartály szerepe, hogy a fürdőzők által kiszorított vizet raktározza és onnan szívjuk ki a vizet. Fontos a vályú pontos kialakítása. Amikor a fürdőzők bemennek a medencébe, vagy a vízforgató beindul, a vályún egyenletesen kell, hogy a víz távozzon a medencéből.